WIZA DO USA – WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ

WIZA DO USA

Wielu osób, zwłaszcza młodych, marzy o wyjeździe do Stanów Zjednoczonych. Nowy Jork, Los Angeles, Hollywood czy Las Vegas to tylko początek listy marzeń wielu z nas. Odkąd mam amerykańską wizę jestem o krok od zrealizowania tych planów. Nowy Jork mogę już odhaczyć, a na resztę przyjdzie jeszcze pora.

Wspomnienia z Nowego Jorku: TUTAJ

Zanim zaczniesz planować przygodę swojego życia, musisz zdobyć wizę. Jak się o nią ubiegać? Zaraz wszystko Ci pokażę. Mam amerykańską wizę B1/B2, czyli turystyczyno-służbową, i na jej przykładzie opowiem Ci, co trzeba wiedzieć przed przystąpieniem do wypełniania dokumentów.

CO TO TA WIZA?

Kolokwialnie mówiąc wiza to naklejka w Twoim paszporcie, która umożliwi Ci wjazd na teren Stanów Zjednoczonych. 🙂 Wygląda mniej więcej tak:

WIZA DO USA – GDZIE WYROBIĆ?

Wszystko zaczyna się w Internecie, od wypełnienia odpowiedniego wniosku (o tym za chwilę). W czasie wypełniania dokumentów musisz zaznaczyć, gdzie będziesz starać się o wizę.

O amerykańską wizę możesz ubiegać się w Ambasadzie Amerykańskiej w Warszawie lub w Konsulacie Generalnym USA w Krakowie.

  • Ambasada Amerykańska w Warszawie ul. Piękna 12
  • Konsulat Generalny USA w Krakowie ul. Stolarska 9

PS. W Krakowie są zazwyczaj krótsze kolejki, a co za tym idzie – krótszy czas oczekiwania na spotkanie z konsulem. 🙂

Jeśli czytasz mojego bloga już od jakiegoś czasu to wiesz, że piszę dużo o kursach z EF Education First, których jestem Ambasadorką. Wybierasz się na kurs z EF do USA? Jesteś w odpowiednim miejscu! Jeśli nie – spokojnie, czytaj dalej, bo wpis będzie przydatny nie tylko dla osób wyjeżdzających na kursy z EF, ale także dla kogokolwiek, kto rozważa wyjazd do Stanów, w tym na Work & Travel. Swoją drogą to ciekawy sposób na tanie zwiedzanie USA. 😉

Przeczytaj o moich przygodach z Work & Travel: TUTAJ!

WIZA DO USA 2

NAJWAŻNIEJSZY DOKUMENT – PASZPORT

Paszport powinien być ważny min. 6 miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach Zjednoczonych. Jeżeli ważność paszportu jest krótsza niż 6 miesięcy, wiza może być wydana, jednak zezwolenie na pobyt w USA zostanie ograniczone do daty ważności paszportu. Czyli na mniej niż na pół roku, a w normalnym przypadku wizę dostaje się na 10 lat (to nie reguła, ale zazwyczaj tak jest). Warto sprawdzić datę ważności paszpostu i upewnić się, że jest ona wystarczająco długa.

Co więcej, Ambasada Amerykańska nie może umieścić wizy w nieważnym paszporcie. Obowiązkiem osoby ubiegającej się o wizę jest przedłożenie ważnego paszportu podczas rozmowy z konsulem.

Jeżeli paszport straci ważność wcześniej niż posiadana w nim wiza, nadal możesz podróżować do Stanów Zjednoczonych na jej podstawie, o ile nie została ona zniszczona lub anulowana. W takim przypadku należy podróżować z dwoma paszportami – starym z ważną wizą oraz nowym.

WIZA DO USA – RODZAJE

Istnieje wiele różnych rodzajów wiz do USA i musisz dokładnie wiedzieć, jaka będzie Ci potrzebna. Właśnie o taką (a nie dowolną!) należy się ubiegać. Wizy oznaczone są literami alfabetu i tak np. B oznacza wizę służbowo-turystyczną, a np. J wizę dla uczestników programów wymiany (w tym Work and Travel) itd.

Żeby wybrać dobrą wizę musisz mieć jasno określony cel, co chcesz robić w Stanach, czyli wiedzieć po co tam jedziesz – czy tylko zwiedzać, czy uczyć się, studiować. A może jedziesz tam w sprawach biznesowych?

ZOBACZ TUTAJ – RODZAJE WIZ NIEIMIGRACYJNYCH

WIZA DO USA RODZAJE
Źródło: http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-typeall.asp

90% osób czytających mój blog ubiega się o wizy z kategorii B, ja również o taką się ubiegałam i taką dostałam.

WIZA A KURS Z EF

W przypadku kursu wakacyjnego lub klasycznego potrzebna Ci będzie wiza
turystyczna B2. Aby się o nią ubiegać należy wypełnić wniosek o formularz
DS- 160 za pośrednictem strony internetowej Ambasady Amerykańskiej. W przypadku kursu intensywnego będzie Ci potrzebna wiza studencka F-1.

WIZA DO USA – CENA

Cena wizy zależy od jej rodzaju i jest zawsze podawana w dolarach. Ambasada co tydzień aktualizuje kurs dolara i na jego podstawie można obliczyć, ile będzie nas kosztował ten dokument. Większość wiz kosztuje 160 lub 190 dolarów. Tylko wizy dla narzeczonych obywateli amerykańskich i przedsiębiorców są droższe – odpowiednio 265 i 205 dolarów.

W lipcu 2018 roku zapłaciłam za wizę B1/B2 560 zł. Dziś (kwiecień 2019) zapłaciłabym ponad 600zł.

CENA ZA WIZĘ DO USA WG OPŁATY

WIZA DO USA CENA
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visafeeinfo.asp

CENA ZA WIZĘ DO USA WG RODZAJU

Na tej stronie znajdziecie AKTUALNE opłaty za wizę (wraz z kursem dolara proponowanym przez Ambasadę) – http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visafeeinfo.asp

BARDZO WAŻNE!

Pamiętaj, że ta kwota to koszt rozpatrzenia wniosku wizowego, a nie wizy samej w sobie! Jeśli okaże się, że wiza nie zostanie Ci przyznana, to ten koszt nie zostanie Ci zwrócony. To samo funkcjonuje w przypadku, gdy źle wypełnisz wniosek. Jeśli przez błąd w dokumentach podanie zostanie odrzucone, to stracisz 600 zł. Dlatego tak bardzo ważne jest, żeby uważnie wypełnić wniosek!

WIZA DO USA 1

JAK UBIEGAĆ SIĘ O WIZĘ?

Ubieganie się o wizę składa się z kilku etapów. Przedstawię je W SKRÓCIE w postaci punktowanej listy:

  • WYBIERZ TYP WIZY, JAKI BĘDZIE CI POTRZEBNY
  • ZRÓB ZDJĘCIE (TAKŻE W WERSJI ELEKTRONICZNEJ)
  • WYPEŁNIJ WNIOSEK DS 160
  • ZAPŁAĆ ZA ROZPATRZENIE WNIOSKU WIZOWEGO
  • UMÓW SIĘ ROZMOWĘ Z KONSULEM
  • POJEDŹ DO AMBASADY LUB KONSULATU NA SPOTKANIE
  • JEŚLI WSZYSTKO PÓJDZIE DOBRZE – CZEKAJ NA PASZPORT Z WIZĄ I CIESZ SIĘ WYJAZDEM DO STANÓW!

Dokładnie opisałam je w poście Jak ubiegać się o wizę do USA? Do którego serdecznie Cię zapraszam.

CZAS – ILE TO TRWA?

  • wypełnienie wniosku wizowego – ok. 2h
  • oczekiwanie na rozmowę z konsulem – zależy od liczby zainteresowanych, sezonu, itp. Ja ubiegałam się o wizę pod koniec lipca, a wyjechałam do Stanów na początku września 2018 roku.
  • wizyta w ambasadzie (łącznie z oczekiwaniem w kolejce na wejście) – 1-2h
  • rozmowa z konsulem – ok. 15 min.

PRZYDATNE STRONY:

Jeśli czujesz niedosyt i potrzebujesz większej dawki informacji o amerykańskiej wizie zachęcam Cię do obejrzenia mojego filmiku! Znajdują się w nim informacje dotyczące rozmowy z konsulem i tego, jak się na nią przygotować!

Przeczytaj także:

  • Jak wypełnić wniosek o wizę do USA? Krok po kroku PORADNIK
  • Jak wypełnić formularz DS-160?

Jeśli podobał Ci się mój wpis będzie mi miło, jeśli:

Pozdrawiam ciepło,

Kiniacz XOXO
KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: