JAK DOSTAĆ WIZĘ DO USA? PORADNIK KROK PO KROKU

WIZA DO USA jak dostać

Jeśli kojarzysz mój wpis WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O WIZIE DO USA to już wiesz, jaka wiza będzie Ci potrzebna. Teraz wspólnie bierzemy się za wypełnianie wniosku wizowego i ogarnięcie tych wszystkich skomplikowanych formalności. Zaczynamy!

Wszystko wyjaśnię Ci na przykładzie mojej wizy B1/B2, którą dostałam na 10 lat. Jeśli ubiegasz się o inny rodzaj wizy, to spokojnie – procedura wygląda bardzo podobnie 🙂

PRZYDATNE LINKI:

Przed przystąpieniem do wypełniania wniosku wizowego zrób zdjęcie i przygotuj potrzebne dokumenty oraz informacje o Twoich poprzednich podróżach.

ZDJĘCIA

Zanim zrobisz cokolwiek, zrób zdjęcia. Odczywiście do wizy i w odpowiednim wymiarze (5×5 cm). Pamiętaj, że poza wersją papierową przyda się też ta elektroniczna.

Zdjęcie do wizy – wymagania:

  • musi być aktualne
  • musi być kolorowe (NIE czarnobiałe i NIE wykonane w sepii)
  • tło na zdjęciu ma być białe bądź szare
  • Aplikant musi mieć TWARZ SKIEROWANĄ NA WPROST i patrzeć prosto w obiektyw. Nie może spoglądać w dół, górę lub inna stronę.
  • Uszy MUSZĄ być widoczne, nie wolno ich zakryć włosami.
  • Nie wolno mieć nałożonych okularów (nawet jeżeli dana osoba ma wadę wzroku i nosi je na co dzień).
  • Co więcej, nie można fotografować się w nakryciu głowy, chyba, że nakrycie głowy noszone jest z powodów reglijnych, jednak w takich przypadkach cała twarz musi być widoczna.

Zdjęcie w formacie elektronicznym musi spełniać dodatkowe warunki:

  • MUSI być w formacie JPEG (rozszerzenie pliku ma postać .jpg).
  • Minimalne wymiary wynoszą 600 pikseli szerokości i 600 pikseli
    wysokości.
  • Maksymalne wymiary wynoszą 1200 pikseli szerokości i 1200 pikseli
    wysokości.
  • Rozmiar zdjęcia nie może przekraczać 240KB.

PORADNIK KROK PO KROKU

Jak ubiegać się o wizę?

KROK 1 – Wybierz rodzaj wizy.

Należy określić typ wizy. Więcej informacji o rodzajach wiz amerykańskich, i ich cenach znajdziesz we wpisie: WIZA DO USA – wszystko, co musisz wiedzieć. W skrócie – wybierz wizę, która pasuje do Twojej sytuacji, do Twojego celu wyjazdu do USA.

KROK 2 – Zapłać opłatę wizową.

Gdy określisz typ wizy musisz zapłacić opłatę wizową. Strona z rodzajem wiz i opłat za rozpatrzenie podania podaje aktualną cenę w dolarach i w złotówkach. Kurs dolara jest aktualizowany co tydzień przez Ambasadę i na tej podstawie ceny tego dokumentu są przeliczane na złotówki.

Po dokonaniu opłaty należy zachować jej numer, żeby umówić się na rozmowę z Konsulem lub Ambasadorem. Ale zanim umówisz się na spotkanie musisz wypełnić wniosek wizowy DS-160.

KROK 3 – Wypełnij wniosek DS-160.

Wypełnij wniosek wizowy DS-160. Zapoznaj się także z instrukcjami dotyczącymi wypełniania wniosku. Znajdziesz je na stronie Wypełnienie formularza DS-160.

UWAGA!

Należy DOKŁADANIE sprawdzić, czy wszystkie informacje są poprawne i kompletne przed wysłaniem wniosku! Po jego wysłaniu nie ma juz możliwości wprowadzania jakichkolwiek zmian. Podanie fałszywych informacji może skutkować nieotrzymaniem pozwolenia na wjazd do USA, czyli wizy.

Pamiętaj, że jeśli przez błąd w dokumentach Twoje podanie zostanie odrzucone, to stracisz 600 zł. Opłata ”za wizę” to tak naprawdę opłata za rozpatrzenie wniosku wizowego – niezależnie od tego, czy dokument zostanie Ci wydany czy nie. Dlatego tak bardzo ważne jest, żeby uważnie wypełnić wniosek!

Ostanim (pod)krokiem będzie wysłanie wniosku. Konieczne jest wydrukowanie strony potwierdzającej złożenie podania. Strona ta będzie zawierała dane osobowe, kod kreskowy i numer identyfikacyjny podania. Numer ten będzie potrzebny podczas umówienia spotkania z konsulem. Wydruk potwierdzający złożenie podania zabierz ze sobą na rozmowę z konsulem.

KROK 4 – Umów się na rozmowę z konsulem!

To już prawie wszystko. Czas umówić się na rozmowę z konsulem! Spotkanie z konsulem może odbyć się już w kolejnym dniu roboczym. (O ile nie ma kolejek i szczytu sezonu). Ja na swoje spotkanie z Konsulem czekałam 2 dni (a wyrabiałam wizę w wakacje). 🙂
PS. W konsulacie w Krakowie są mniejsze kolejki! 😉

Na spotkanie z konsulem umówisz się klikając na ten link.

Należy wypełnić wszystkie pola i stworzyć hasło. Potem kliknij na link Wyznacz spotkanie po lewej stronie menu.

To początek procesu wyznaczania terminu rozmowy z konsulem. Wymagany jest:

  • numer Twojego paszportu,
  • numer opłaty wizowej,
  • 10-ciocyfrowy numer kodu kreskowego z wniosku wizowego DS-160.

Po zgromadzeniu tych danych należy wybrać typ wizy, wprowadzić dane personalne, dodać osoby towarzyszące w podróży (jeśli takie są), wybrać miejsce odbioru dokumentów, potwierdzić numer opłaty wizowej oraz wybrać dzień i godzinę spotkania z konsulem.

KROK 5 – Witaj, Ambasado!

Najwyższy czas udać się do Ambasady lub Konsulatu w dniu umówionej rozmowy. Oto adresy:

  • Ambasada Amerykańska w Warszawie ul. Piękna 12
  • Konsulat Generalny USA w Krakowie ul. Stolarska 9

Podczas umawiania spotkania, zostanie podana godzina wejścia do Konsulatu. Na każdy przedział czasowy przypada kilka osób, więc może pojawić się kolejka przed wejściem. Przyjdź o wyznaczonej godzinie, nie wcześniej. Strażnicy nie chcą przed wejściem ani sztucznego tłumu, ani zbędnego zamieszania – a przed czasem i tak Cię nie wpuszczą.

Na spotkanie w Ambasadzie (lub Konsulacie) należy zabrać ze sobą:

  • wydruk potwierdzenia daty umówionej rozmowy,
  • wydruk strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160,
  • zdjęcie, jeżeli nie zostalo wgrane do formularza DS-160 lub jeżeli nie spełnia wymaganych kryteriów,
  • ważny paszport,
  • dodatkowe dokumenty zgodne z kategorią wizową.

Ja zabrałam jeszcze potwierdzenie dokonania opłaty wizowej.

Podania bez tych dokumentów nie będą rozpatrywane…

Zarówno w pobliżu Ambasady Amerykańskiej w Warszawie jak i w okolicach Konsulatu Generalnego USA znajduje się fotograf (lub foto budka), w której można zrobić zdjęcie o wymaganym rozmiarze i w odpowiednim formacie na wypadek gdyby to, które masz ze sobą okazało się nie prawidłowe. Tak było w moim przypadku – czekając w kolejce przed Konsulatem jedna z Pań urzędniczek sprawdzała poprawność naszych dokumentów. Okazało się, że moje zdjęcie ma nieodpowiednie kolory (jasny gradient w tle, zamiast białego tła) i musiałam szybko wykonać nowe zdjęcie. Jak dobrze, że na przeciwko pracuje miła Pani Fotograf! Do dziś jestem jej wdzięczna za tę szybką sesję!

KROK 6 – Hurra! Wiza!

Jeśli wiza zostanie Ci przyznana, paszport z dokumentem możesz otrzymać na dwa sposoby:

(bo nie wiem czy wiesz, ale Twój paszport po rozmowie z Urzędnikiem zostanie Ci na jakiś czas zabrany, zostanie w Ambasadzie)

  • Za dodatkową opłatą w wysokości 24 złotych, paszport może być dostarczony przez kuriera TNT pod adres wskazany podczas umawiania terminu rozmowy.
  • Bez dodatkowej opłaty paszport będzie można odebrać w punkcie odbioru dokumentów wybranym przez Ciebie podczas umawiania terminu rozmowy.

Ja wybrałam dostawę kurierem, miły Pan był u mnie w ciągu 3 dni od otrzymania informacji w Konsulacie, że wiza została mi przyznana.

KROK 7 – Szczęśliwy!

Pakuj walizkę i baw się dobrze w Stanach!

Kiniacz XOXO
JAK WYJECHAC DO USA HOLLYWOOD

Jeśli czujesz niedosyt i potrzebujesz większej dawki informacji o amerykańskiej wizie zachęcam Cię do obejrzenia mojego filmiku! Znajdują się w nim informacje dotyczące rozmowy z konsulem i tego, jak się na nią przygotować!

Zobacz także:

Jeśli podobał Ci się mój wpis będzie mi miło, jeśli:

Pozdrawiam ciepło,

Kiniacz XOXO
KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: