STUDENCKA PRACA – BARISTKA

W życiu każdego studenta przychodzi moment, w którym postanawia znaleźć swoją pierwszą pracę, dzięki której będzie mógł pozwolić sobie na coś więcej, niż tylko chleb posmarowany nożem. Branżą, w której najłatwiej o wakat jest oczywiście gastronomia. Tam zawsze potrzebują rąk chętnych do pracy. Największe topowe kawiarnie stale prowadzą rekrutacje, ponieważ rotacja pracowników jest duża. Kim są bariści i czym się zajmują?  Dziś bierzemy pod lupę kawiarnie – koniecznie przeczytaj!

Barista to osoba, która zawodowo zajmuje się parzeniem kawy. Pracuje w kawiarni, za barem, najczęściej z ekspresem ciśnieniowym. Dba o to, żeby kawa, którą podaje, była dobrze przygotowana. Dla niewtajemniczonych – nie wystarczy wcisnąć jednego przycisku, żeby otrzymać włoskie cappuccino ze sztywną pianką, jak to się często dzieje w naszych domach. Podstawą większości kaw podawanych w kawiarniach jest espresso. To właśnie od niego zależy smak pobudzającego napoju kawowego. Żeby espresso było dobrze zaparzone, ekspres musi być dobrze wyregulowany. Wbrew pozorom, nie jest to taka prosta sprawa. Barista musi zwracać uwagę na stopień zmielenia kawy, jej gramaturę oraz ubicie. Nieodpowiednia wartość nawet jednego z tych czynników źle wpłynie na smak i czas parzenia. Co ciekawe, na smak kawy wpływają nawet warunki atmosferyczne takie jak wilgotność, temperatura powietrza czy ciśnienie. W związku z tym zdarza się, że w ciągu dnia ekspres trzeba regulować nawet kilka razy, by kawa zawsze dobrze smakowała. Właśnie nad tym czuwa barista.

Barista powinien znać się dobrze na kawach – rozróżniać jasno paloną od tej ciemnej i nie mylić profilu ze smakiem. Żeby zostać baristą, nie potrzeba wykształcenia kierunkowego. Owszem – specjalistyczne kursy są mile widziane, ale najczęściej wystarczy chęć do pracy. Kawiarnie stale poszukują nowych pracowników. Żeby zostać dobrym baristą potrzeba czasu i praktyki. Oraz chęci do nauki i ciężkiej pracy, bo wbrew pozorom temat parzenia kawy jest dość obszerny. Jeśli wiążesz swoją karierę z prowadzeniem własnej restauracji lub kawiarni, to istnieje pewien zakres wiadomości, które musisz znać, by nie wyjść na amatora w swojej dziedzinie. Najczęściej chodzi o wcześniej wspomniane profile i smaki kaw, sposoby palenia ziaren oraz metody przygotowywania tego napoju (słyszałeś/słyszałaś kiedyś o tzw. alternatywach?). Czasem wystarczy poszukać informacji w internecie lub kupić książkę na ten temat. Warto też rozmawiać w pracy z koleżankami lub przełożonymi, którzy mają większe doświadczenie. Na pewno zechcą się nim podzielić. Może warto zagadać i dowiedzieć się czegoś nowego?

Jeśli chodzi o zarobki, to szału tutaj nie będzie. Stawki oscylują wokół najniższej krajowej – w Krakowie jest to od 8 do 12 zł za godzinę pracy. Najczęściej można liczyć na umowę zlecenie. Niestety, w przeciwieństwie do pracy w restauracji – na sali – bariści raczej nie mają napiwków lub mają je bardzo niewielkie. Najczęściej na ladzie w okolicy kasy funkcjonuje pojemnik na przysłowiowe ”co łaska”. Mimo że napisy zachęcające klientów do wrzucania tam jakichkolwiek drobnych są często bardzo kreatywne, w rzeczywistości rzadko działają. A jeśli uda się coś zebrać to kwota ta idzie do podziału na wszystkie osoby będące na zmianie. Ich ilość zależy od wielkości kawiarni i ruchu. Ostatecznie nie wychodzi więcej niż kilka złotych na osobę.

Należy dodać, że obecnie większość kawiarni prowadzi również sprzedaż różnego rodzaju większych i mniejszych przekąsek do kawy i nie tylko. Zakres jest całkiem spory: od czekoladek, poprzez ziarenka kawy i bakalie aż po kanapki, bajgle i sandwiche. Zdarzają się również dania lunchowe do podania na ciepło. Za ich podgrzanie i przygotowanie najczęściej odpowiadają bariści. Przygotuj się, że nie tylko kawa będzie przedmiotem Twojej pracy.

Co więcej, oprócz typowych kaw takich jak cappuccino, latte czy espresso dobre kawiarnie oferują także kawy parzone metodami alternatywnymi, np. aeropres, dripp czy frenchpress. Przygotowanie takich kaw wymaga większej wprawy, ale jest możliwe do nauczenia. Co jest w tym trudniejszego? Otóż każda z tych kaw ma inny stopień zmielenia ziaren, inną objętość i czas parzenia. Oczywiście przyrządy, które wykorzystuje się do ich przygotowania również są specjalistyczne – tu już ekspres ciśnieniowy nam się nie przyda. Kawy parzone metodami alternatywnymi często są delikatniejsze w smaku, ale bardziej pobudzające. Mogą być ciekawym zamiennikiem dla osób pijących kawę nałogowo lub wręcz przeciwnie – tych, którzy jej nie lubią, ale od czasu do czasu potrzebują dodatkowego zastrzyku energii.

Niewątpliwie zaletą będzie fakt, że w większości kawiarni pracują studenci, dzięki czemu grafik jest elastyczny. Zazwyczaj z łatwością można go dopasować do swojego planu zajęć. Będąc zobowiązany/a umową zlecenie nie ma obowiązku wyrobienia określonej ilości godzin w miesiącu. Panuje prosta zasada: ile przepracujesz, tyle zarobisz. Stawka jest na godzinę.  Jest to też dobra okazja do poznania nowych, ciekawych ludzi, którzy mogą stać się przyjaciółmi na całe Twoje życie – dzielicie przecież wspólną pasję, jaką jest kawa, a wszyscy wiemy, że wspólne pasje łączą.

PS. PAMIĘTAJ, że przedstawione tu informacje są ściśle związane z moim doświadczeniem w tej branży i mogą się różnić w zależności od miejsca pracy.

A Wam zdarzyło się kiedyś pracować w kawiarni? Jak wspominacie? Było ciężko?
Czekam na komentarze!

Ściskam,
K.

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: