MUS DYNIOWY | PAŹDZIERNIK TO SEZON NA DYNIE! #HALLOWEEN

O właściwościach zdrowotnych dynii nie trzeba dużo mówić. Zawiera dużo witamin i minerałów, takich jak np… A do tego jest niskokaloryczna – w 100g zawiera tylko 28 kcal! Najlepiej jeść ją w sezonie, czyli jesienią. Właśnie dlatego przygotowałam dla Was przepis na pyszny mus dyniowy, zapraszam! 

Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym lub domową granolą, a także sam – jako dietetyczny deser.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 500g dynii
  • 1 jabłko
  • 1 brzoskwinia
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka miodu
  • sok z cytryny
  • cynamon (do smaku)

Wykonanie:

Dynię, jabłko i brzoskwinię kroimy w małe kawałeczki. Dynię zalewamy odrobiną wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy pokrojone jabłko i brzoskwinię. Gdy wszystkie owoce będą miękkie, dodajemy do pulpy łyżeczkę masła i miodu. Studzimy i blendujemy na gładką masę. Gotowe!

Kalorie: ok. 180 w porcji

PS. Proporcje składników można modyfikować w zależności od naszych upodobań – można np. dodać więcej miodu lub jabłek – mus będzie wtedy słodszy.

Smakowało Wam?
Ściskam,
K.

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: