LA COLOMBA, CZYLI TRADYCYJNE WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE | PRZEPIS

Wiecie, że Włosi też mają swoją ,,babkę'' na święta? Nazywa się la colomba i jest to ciasto drożdżowe w kształcie gołębicy! Chcecie dowiedzieć się jak smakuje? Sprawdźcie koniecznie przepis!

Włosi obchodzą święta wielkanocne nieco inaczej niż Polacy. Słynne włoskie przysłowie mówi:

Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi!

Oznacza to tyle, że święta Bożego Narodzenia spędza się z rodziną, a Wielkanoc – z kim się chce.

Nie mniej jednak włoska Pasqua to dzień, w którym nie może na stole zabraknąć tradycyjnego włoskiego ciasta – colomby. Podaje się ją zazwyczaj po mocno sycącym obiedzie, kto był ten wie. Jest pieczona w specjalnej foremce, kształtem przypominającą gołębicę. Niestety część Włochów stawia na wygodę i kupują colombę w sklepie, ale istnieją też tacy, którzy do dziś korzystają z tradycyjnego przepisu i starannie, co roku przygotowują ją sami. Chwała im!

Co ciekawe, kolejny dzień świąt Lany Poniedziałek – Pasquetta, to dzień pikników. Włosi pakują jedzenie, które zostało z dnia poprzedniego (m.in. colombę) i ruszają na łąki, do parków albo za miasto, żeby rozłożyć kocyk i posiedzieć ze znajomymi ciesząc się nadchodzącą wiosną (tak, tylko w Polsce od kilku lat mamy na Wielkanoc śnieg…).

Bez przedłużania, zaczynamy!

Składniki:

  • 10 g suchych drożdży
  • 175 ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • 70 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Oraz:

  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • obrane migdały
  • cukier puder

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać resztę składników z pierwszej listy i wyrobić. Następnie roztopić i przestudzić masło, a następnie połączyć je z ciastem. Dodać bakalie i zagnieść jeszcze kilka razy. Uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze kilka razy i włożyć do formy wyłożonej papierem. Powbijać migdały i odłożyć jeszcze na chwilę, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować babkę roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. pół godziny. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

Mimo, że przepis sam w sobie nie jest specjalnie pracochłonny, największą trudność może sprawić nam… znalezienie formy w kształcie gołębicy. Nie mniej jednak liczy się smak, a on pozostanie dobry niezależnie czy ciasto będzie okrągłe, kwadratowe czy o wymyślnym, ptasim kształcie. Zachęcam do wypróbowania!

Próbowałyście kiedyś zrobić tradycyjną włoską colombę?
Ja planuję na Święta!

Ściskam,
K.

PS. Buona Pasqua Ragazze!

*źródło przepisu: Włoskie Ciasta i Desery, Ursula Ferrigno

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: