KUCHNIA WŁOSKA | DWA ŚWIATY

Jaki jest sekret kuchni włoskiej? Dlaczego stała się taka popularna na całym świecie?

KUCHNIA WŁOSKA

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych. W większości cywilizowanych miejsc na świecie możemy dostać coś, co z niej pochodzi lub jest z nią związane. Zaczynając od pizzy, przez wszelkie makarony, na deserach kończąc.

Włochy wiele zawdzięczają swojemu położeniu na mapie. Półwysep Apeniński znajduje się w samym środku basenu śródziemnomorskiego. Kręgosłup tego kraju tworzą góry Apeniny. Oprócz nich jest tam też wiele jezior, pagórków i dolin.

Ze względu na to, że Włochy są krajem zróżnicowanym nie tylko pod względem geograficznym, ale przede wszystkim kulturowym, również ich kuchnia ma różne odmiany regionalne.

Nie wiem czy wiecie, ale kuchnia włoska dzieli się na dwa światy. Mówi się, że ma dwie dusze. Środkowoeuropejską i właściwą, śródziemnomorską.

Czym się różnią?

kuchnia włoska dwa światy

KUCHNIA WŁOSKA ŚRODKOWOEUROPEJSKA

Przede wszystkim północ Włoch określa się mianem krainy masła, a południe – krainą oliwy z oliwek, bo to te tłuszcze przeważają odpowiednio na północy i południu Italii.

Warto również zaznaczyć, że w regionach północnych, np. w Lombardia czy Emilia Romania je się więcej mięsa niż na południu kraju. Kto był w Mediolanie na pewno kojarzy coteletta alla milanese, czyli kotleta, który przypomina trochę naszego schabowego. 😉

Podstawowe produkty obecne w środkowoeuropejskiej odmianie kuchni włoskiej to: mięso, np. wieprzowina, produkty mleczne, jajka, polenta, ryż, ziemniaki, kapusta, itp. Ragù, czyli pomidorowo-mięsny sos, który dodaje się do spaghetti bolognese to typowe danie właśnie w regionie Emilia Romania.

Z kolei w regionach typu Lazio (Rzym), Sycylia czy Calabria je się zdecydowanie więcej ryb niż na północy.

KUCHNIA WŁOSKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

Podstawowe produkty obecne w śródziemnomorskiej odmianie kuchni włoskiej to: oliwa z oliwek, chleb, makaron, zboża, warzywa, owoce oraz różneee ryby.

kuchnia włoska śródziemnomorska

KLIMAT

Te podziały są spowodowane klimatem panującym na półwyspie. Klimat na północy Włoch przypomina ten środkowoeuropejski, ze znacznymi różnicami temperatur, dość mroźną zimą i opadami deszczu w czasie jesieni. Na południu Włoch przeważa typowy klimat śródziemnomorski, dzięki czemu przez cały rok jest tam względnie ciepło. Na pewno cieplej niż w Polsce. Miałam okazję być zimą zarówno na południu Włoch (w Rzymie), jak i na północy (w Mediolanie). Rzym w lutym naprawdę mnie zachwycił, w przeciwieństwie do mroźnego Mediolanu, po którym spodziewałam się więcej niż mroźnej zimowej aury. Temperatura nieznacznie różniła się od tej w Krakowie. A może to atmosfera miasta?

Dlaczego kuchnia włoska jest taka popularna?

Może dlatego, że w Italii kładzie się duży nacisk na jakość produktów, tradycję gastronomiczną i przyzwyczajenia. Włosi chcą przygotowywać dania tradycyjne nie tylko w rodzinie, ale również w miejscach, które chcą kontynuować rozpowszechnianie lokalnych przysmaków.

Wszyscy wiemy jak smakuje spaghetti carbonara, ale pewnie tylko część próbowała ravioli, gnocci czy polentę. Daję Włochom jeszcze parę lat i te dania staną na równi z makaronami czy tiramisu. Zobaczycie! 🙂

A na koniec najlepsze lody w Mediolanie!

lody włoskie

Buziaki!
Kiniacz

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: