APERITIVO, CZYLI CO WŁOSI ROBIĄ PO PRACY

Wybija godzina 17-sta, 18-sta, czasem nawet 19-sta - Włosi kończą pracę. Co dalej? Oczywiście Aperitivo!

aperitivo kelner

Aperitivo to najbardziej znany ze wszystkich włoskich zwyczajów. To drink, który pije się przed głównym posiłkiem i który zagryza się go przekąskami. Celem aperitifu jest zaostrzenie apetytu, aby następnie zjeść w całości obiad lub kolację (w myśl zasady, że lepiej nie jeść na pusty żołądek 😉 ). W Polsce prawie w ogóle nie jest praktykowane, ale za to w Italii zwyczaj ten ma się bardzo dobrze!

Słowo pochodzi od łacińskiego aperire, czyli otwierać. W tym przypadku – zaczynać wieczór.

aperitivo co to jest

NA CZYM POLEGA APERITIVO?

Po pracy, późnym popołudniem lub wieczorem Włosi wychodzą na drinka. W tym ,,wyjściu na drinka” chodzi bardziej o spotkanie się ze znajomymi niż o samo picie alkoholu. Włosi wybierają ulubioną restaurację lub bar, które często mieszczą się w pobliżu ich domów lub pracy. Zaczyna się la dolce vita.

Większość włoskich barów serwujących aperitivo, oferuje dla swoich gości mały szwedzki stół z zagryzkami. Często można wybierać spośród różnych mniejszych i większych przekąsek. Są np. oliwki, orzeszki, chipsy, suszone lub marynowane pomidory albo małe kanapeczki.

aperitivo przekąski

Aperitivo jest doskonałą okazją do spotkania się ze znajomymi lub poznania nowych ludzi. W godzinach w czasie których jest serwowane bary wypełniają się młodymi osobami ((chociaż nie tylko). Włosi często idą tam zaraz po pracy.

W czasie ostatnich lat rytm życia Włochów bardzo się zmienił, co spowodowało zmianę ich przyzwyczajeń (w tym aperitivo). Dawniej było ono tylko drinkiem pitym po południu po pracy. A dziś?

NOWE APERITIVO

Obecnie aperitivo to czas, w którym Włosi spotykają się ze znajomymi, rozmawiają, przeżywają wspólnie najważniejsze momenty ze swojego życia. To moment na spotkania z najbliższymi, okazja do rozmowy.

Co więcej, aperitivo jest dziś nie tylko drinkiem z zakąskami, ale także wstępem do wielodaniowej kolacji. Przystawka, zupa, makaron, danie głowne, deser, digestivo, mamma mia i co jeszcze!

Aperitivo ze zwykłego drinka po pracy przemieniło się w najpopularniejszy akt społeczny Włochów.

FOTO KONIECZNIE

JAKI DRINK WYBRAĆ?

W czasie aperitifu większość koktajli można kupić w taniej niż w zwykłych godzinach. Rodzajów drinków jest bardzo dużo, dlatego przy wyborze tego idealnego najlepiej kierować się alkoholem, który nam smakuje i na bazie którego przygotowywany jest cały drink. Spritz, Aperol, Campari, Prosecco a nawet Vino Bianco – możliwości jest mnóstwo.

Istnieją także mieszanki bezalkoholowe, ale faktem jest, że najpopularniejsze drinki w czasie aperitivo to jednak te na bazie alkoholu (spokojnie, często jest go w nich bardzo mało). Mój ulubiony drink to Hugo – na bazie białego wina, prosecco, pysznego syropu z melisy, świeżej mięty i cytryny. Chcecie przepis? 🙂

aperitivo hugo

Warto wiedzieć, że każdy drink łączy się z innym zestawem dań głównych. O to, jaki posiłek pasuje do danego drinka (lub na odwrót) można dopytać kelnera.

KIEDY ZACZYNA SIĘ APERITIVO?

Ciężko dokładnie określić godziny, w jakich odbywa się aperitivo. Często zależy to od miasta, a nawet od restauracji. Niektóre z nich zaczynają już o 17, inne dopiero o 19 a kończą po 22. Wszystko zależy od lokalu, miejscowości, a czasem nawet właściciela. Zazwyczaj jest tak, że jeśli miejsce jest nastawione na młodych ludzi, to aperitivo zaczyna się później. Lokale nastawione na starszych klientów zaczynają serwować drinki już od 17.

pizzeria w górach

W weekendy czas spędzony w barach lub restauracjach wydłuża się do późnych godzin nocnych. Stanowi swojego rodzaju before party przed rozpoczynającą się gorączką sobotniej nocy.

We Włoszech dyskoteki i kluby znajdują się często poza centrami miast. Co więcej, nie zdziwcie się, jeśli o 23 klub będzie prawie pusty. W czasie mojego pobytu w Rzymie, w takim właśnie imprezowym miejscu nieco na obrzeżach, ludzie zaczęli się schodzić dopiero koło 1 w nocy. Często nawet nie było można wejść do klubu wcześniej niż 23… (dyskoteki były zamknięte i nie było nawet ochroniarzy przed wejściem, którzy czekaliby na potencjalnych gości)…

włoski bar

Jeśli zdarzy Wam się zobaczyć włoski bar pełen ludzi już ok. godziny 19, to znaczy, że serwują tam naprawdę dobre (albo tanie) aperitivo. Nie wahajcie się – wejdźcie do środka i poczujcie prawdziwy włoski klimat!

Uczestniczyliście kiedyś w aperitivo? Pochwalcie się gdzie i przede wszystkim – jak Wam się podobało?

Zapraszam też na:

DLACZEGO GDY ZAMÓWISZ LATTE DOSTANIESZ SAMO MLEKO

Cheers,
Kinga

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: