DLACZEGO GDY ZAMÓWISZ LATTE DOSTANIESZ SAMO MLEKO? | 10 RODZAJÓW WŁOSKIEJ KAWY

Zdarzyło Ci się zamówić kawę we włoskim barze? Chciałaś napić się pysznego latte, a tymczasem przynieśli Ci zwykłe mleko? Sprawdź dlaczego!

Kawa jest nieodzownym elementem kultury włoskiej. Kiedy myślę o Włoszech, widzę dwóch mężczyzn ubranych w eleganckie garnitury, stojących przy ladzie w kawiarni i popijających małe, mocne espresso. 

Espresso wskazuje mi, że zaczęła się pora obiadowa lub jest nieco po niej. Przecież szanujący się Włoch nie zamówi cappuccino po południu. Po tym można łatwo rozpoznać turystów.

Dla mieszkańców słonecznej Italii cappuccino pije się rano, do śniadania. Najczęściej wraz z rogalikiem, zwanym we Włoszech cornetto. Włoskie śniadania są bardzo skromne. Warto pamiętać, że zamawiając latte, czyli znaną nam dobrze dużą, trzywarstwową kawę, możemy otrzymać coś innego, niż sobie wyobrażaliśmy. Dla Włocha to najczęściej po prostu samo mleko. Z kolei po obiedzie, jedyną opcją jest mała czarna. I nie mówię tu o sukience. Chodzi oczywiście o espresso, które jest jednocześnie bazą do wszelkich innych włoskich kaw.

Mimo, że podział na dużą, mleczną kawę do śniadania i małe, mocne espresso po obiedzie wydaje się być dość jasny i klarowny, to w państwie, w którym przywiązuje się ogromną uwagę do tego napoju jest go oczywiście wiele rodzajów.

Oto niektóre z nich:

  1. latte macchiato – dla Włocha to kubek mleka z niewielką ilością kawy
  2. caffè doppio – podwójne espresso w jednej filiżance
  3. caffè macchiato – espresso z odrobiną mleka
  4. caffè ristretto (ściśnięta) – kawa z mniejszą ilością wody, mocniejsza
  5. caffè corretto (,,poprawiona”) – kawa z alkoholem, likierem
  6. caffè americano – espresso rozcieńczone wodą, w większej filiżance
  7. caffè d’orzo – kawa zbożowa
  8. cappuccino – espresso z dobrze spienionym mlekiem, pianą
  9. caffè lungo – kawa z dodatkową, niewielką ilością wody
  10. caffè Hag – kawa bezkofeinowa

(wł. macchiato – poplamiony)

We włoskich domach funkcjonuje również kawa robiona w kawiarce. UWAGA: Im jest starsza, tym robi lepszą kawę! Szanujący się Włoch nigdy nie pochwali się nowym ekspresem do kawy.

Co ciekawe, kawa jest tak mocno zakorzeniona w kulturze włoskiej, że w okolicach Neapolu wykształcił się piękny zwyczaj picia caffè sospeso, czyli tzw. kawy zawieszonej. Osoba, której w życiu wiedzie się lepiej, kupuje w kawiarni dwie kawy, ale wypija tylko jedną. Drugą zostawia na barze, dla takiej osoby, która nie może sobie pozwolić na ten mały włoski rarytas. Piękny akt miłości bliźniego…

Podsumowując, osobiście najbardziej lubię zwykłe cappuccino, a Wy?:)
Dajcie znać w komentarzach!

Ściskam,
K.

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: