10 FAKTÓW O ZIELONEJ HERBACIE

Zielona herbata największą popularność zdobyła jako środek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. Czy jednak jej działanie jest takie wspaniałe, jak nam się wszystkim wydaje? Sprawdź 10 faktów o zielonej herbacie!

ZACZYNAMY!

Zielona herbata największą popularność zdobyła jako środek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn. Ponadto stwierdzono również, że picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, ponieważ spowalnia wchłanianie tłuszczów z pożywienia. Nasila też termogenezę. Odpowiedzialna jest za to substancja zwana teiną (działanie analogiczne do kofeiny w kawie).

Dzięki temu, że listki herbaty zielonej nie są poddawane fermentacji (z kolei herbaty czarnej – są), zachowują się w nich niemal wszystkie cenne substancje. A jest ich niemało – to przede wszystkim wyjątkowy zestaw antyoksydantów oraz polifenoli, mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Dzięki obecności tych silnych przeciwutleniaczy zielona herbata zapobiega chorobom nowotworowym, zwłaszcza rakowi piersi. Chroni również przed Alzheimerem i demencją starczą. Warto dodać, że badania te prowadzone są na zwierzętach oraz in vitro w związku z czym nawet naukowcy zastanawiają się czy poprawne jest wyciąganie analogicznych wniosków w odniesieniu do człowieka.

Niestety, tak samo jak kawa, zielona herbata wypłukuje wapń z organizmu, dlatego jej nadmierne spożycie może prowadzić do osteoporozy.

Ogólny sposób parzenia (każdy z rodzajów może charakteryzować się innym): łyżeczkę suszu zalewa się szklanką wody o temp. 80 st. C. Powinna to być za każdym razem woda świeża, raz gotowana. UWAGA: Zielonej herbaty nie zalewa się wrzątkiem!

Herbatę należy parzyć nie dłużej niż 3-4 minuty.
Z pierwszego parzenia – działa pobudzająco i orzeźwiająco.
Z drugiego parzenia – ma właściwości uspokajające i relaksujące.

Najpopularniejsze zielone herbaty pochodzą z Chin i Japonii, a zdecydowanie najbardziej popularnym rodzajem zielonej herbaty na świecie jest pochodząca z Japonii Sencha. Jej napar posiada żywo zielony kolor i charakteryzuje się wyrazistym, choć delikatnym smakiem. Herbatę parzy się przez 2 minuty w temperaturze 65-70 st. C.

Podobno najdroższe gatunki zielonych herbat pochodzą z liści zbieranych o świcie i zroszonych poranną rosą. 🙂

Równie popularna Matcha to sproszkowana zielona herbata, która w przeciwieństwie do Senchy rośnie na krzewach specjalnie ocienianych matami. Często dodaje się ją do zdrowych zielonych koktajli czy deserów. W Azji istnieją nawet słodycze o smaku Matcha.

Trwały i trwają różne badania nad zieloną herbatą i jej wpływem na zdrowie człowieka. Wysuwane wnioski bywają skrajne. Jak wspomniałam, część badań została przeprowadzona na zwierzętach, m.in. na myszach lub in vitro. Sami naukowcy podkreślają, że nie wiadomo jaki odnieść otrzymane wyniki do ludzi. Nie mniej jednak więcej publikacji wskazuje na pozytywny wpływ zielonej herbaty na nasze zdrowie, w związku z czym właśnie idę sobie zaparzyć filiżankę! 😉

Uważam, że – tak jak we wszystkim – należy zachować umiar. Jeśli lubimy pić zieloną herbatę – to ją pijmy, jeśli nie – to istnieje szereg różnego rodzaju substancji odżywczych obecnych w pożywieniu, które z pewnością mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i mogą wywołać podobny efekt. No i przede wszystkim nam smakują. Wszystko w nadmiarze szkodzi, nie tylko cukier – 10 filiżanek zielonej herbaty również.

Znacie jeszcze jakieś ciekawe fakty o zielonej herbacie?

Ściskam,
K.

PS. Wybrane przeze mnie fakty i ciekawostki mają charakter czysto subiektywny i zdaję sobię sprawę, że zdania na niektóre przytoczone tu przeze mnie tematy mogą być podzielone, nawet przez naukowców. 

 

KINIACZ
Studiuję filologię włoską na UJ i kocham podróżowanie! Jestem Ambassadorką EF Education First i Absolwentką EF Roma oraz EF Nowy Jork! <3 Jeśli masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie! PSS! Na Facebooku udostępniam czasami ciekawostki związane z Włochami, a na Instagramie możesz poznać mnie bliżej :) YouTube'a dopiero rozkręcam, ale docelowo będą tam relacje z moich podróży! Zapraszam!
%d bloggers like this: